Loading...

Ce Inseamna “Light”?

Produsele care contin cuvantul “light” pe eticheta se refera la acele alimente sau bauturi care au cu 33% mai putine calorii decat produsul original sau cu 50% mai putine grasimi pe portie.

Ce trebuie sa stim/ sa facem pentru a nu cadea in capcana produselor “light”?

Ni se recomanda sa citim inainte eticheta produsului, dar de multe ori, dupa ce o citim, avem mai multe semne de intrebare decat inainte… Intrebarea este usor tendentioasa – de ce produsele “light” ar ascunde neaparat o capcana? Pentru ca totusi sa nu avem niciun fel de surprize neplacuta, ar trebui ca produsul light sa fie similar cu cel integral, mai putin continutul in grasimi, care trebuie sa fie mai redus.
O “capcana” ar fi adaugarea de zaharuri si faina, ceea ce in final ar putea conduce la o valoare calorica apropiata de cea a alimentului de baza (in acest fel, chiar daca alimentul contine mai putina grasime, totusi are la fel de multe calorii ca si cel original). Ar trebui totusi punctat ca produsele light au fost concepute pentru a veni in sprijinul consumatorului, nu pentru a-i pacali.

Exista produse cu adevarat “Light”? Care are fi acestea?

Sigur ca exista – lactate degresate (lapte, iaurt, branza, unt), maioneza, mezeluri – toate acestea au mai putina grasime decat produsele integrale, iar acest lucru se obtine prin procesarea alimentului de baza. Daca intrebarea se refera la alimente natural “light”, atunci putem spune ca de exemplu, urda este un aliment light fata de telemea sau branza de burduf, carnea de pui sau de curcan sunt light fata de ceafa de porc, albusul de ou este light fata de galbenus.
Sursa : Dr. Serban Damian Specialist in nutritie sportiva acreditat CIO
“Light” nu echivaleaza neaparat cu mai putine calorii, avertizeaza specialistii in nutritie. Dr. Mihaela Bilic spune ca cele doua categorii de substante nutritive care vizeaza termenul de „light” sunt glucidele, adica zaharul, si lipidele, adica grasimea.„Exista alimente in care cele doua substante exista concomitent, de aceea prima regula atunci cand cumparam un produs pe care scrie «light» este sa citim eticheta”, spune nutritionistul Mihaela Bilic.
In alimentele light, zaharul este inlocuit cu indulcitori artificiali, gen aspartam (E 951), iar grasimile animale sunt inlocuite cu cele artificiale cu 0% calorii.

Light inseamna ca din unele alimente este inlocuit zaharul, din altele grasimile.

You might also like